Bateri çalmak zor mudur?

Birden fazla vurmalı çalgıyı bir arada barındıran bateride uzmanlaşabilmek için uzun süre çalışma yapmak gerekmektedir. Bu çalışmalar hem el ve ayak koordinasyonunu sağlamak hem de enstrüman hakimiyetini güçlendirmek üzerinedir. Bateri çalmanın en büyük zorluklarından biri de müziğe ve ritme ayak uydurabilme sürecidir. Yapacağınız çalışmalar çalışma bu süreci hızlandıracak uygulamaları beraberinde getirecektir.

Evde yapacağınız çalışmalarla da kendinizi bateride geliştirebilirsiniz. Özellikle evinizin ses sistemine uygun bir elektro-davul alarak kişisel yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz gibi eğitiminize yönelik başarılı bir sürece de tanıklık edebilirsiniz. İyi bir baterist olmak için bol bol alıştırma yapmalı ve eğitmenlerinizin sizin için hazırladığı çalışma programlarına ağırlık vermelisiniz.

Bateri kursu fiyatları

Bateri kursu fiyatları, kursun toplam saat ve süresi, kurs programı, sınıftaki kursiyer sayısı ve kursun diğer özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sayfamızda yer alan kursları inceleyerek bateri kurs fiyatları hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Bateri nasıl bir müzik aletidir?

Müzisyenlerin en çok tercih ettiği müzik aletlerinden bateri, pek çok vurmalı çalgıyı içerisinde barındıran, şarkılara ritim tutabilmek için kullanılan bir çalgıdır. Genellikle metronom aracılığıyla tutulan ritmin, müzisyen tarafından belirli bir dengede takip edilmesi esasına dayanan müzik aleti Fransızca kökenlidir. Davul çalmak isteyen bir müzisyenin teknik çalışmaları düzenli bir biçimde uygulaması ve iyi bir kulağa sahip olması gerekmektedir. 

Davul çalmaya yarayan alete baget denilmektedir. Bagetler farklı çeşit ve modellerde olabildiği gibi incelik ve kalınlık bakımından da değişik türevlere ayrılmaktadır. Normal bir davulun temel özelliği 3 ve 4 parça arasında değişen zil setinden ve 5 parça davuldan oluşmasıdır. Çalmak isteyen kişinin tekniğine göre değişen davul dizilişine eklenecek her parça farklı bir tonlama özelliğine sahiptir.

Bateri teknikleri nelerdir?

Davul, ritim ve teknik alıştırmalar çerçevesinde çalınabilen bir alettir. Bateri kursu süresince yapılan, sağ ve sol ayağın geliştirilmesi amacı taşıyan twin pedal uygulamaları, double stroke ve paradidle gibi tekniklerin bulunduğu bu süreç içerisinde baget tutuş egzersizleri de yer almaktadır. 

Onaltılık, dörtlük ve sekizlik vuruş tekniklerini de kapsayan bu süreçte kick alıştırmaları da önem taşımaktadır. Davul çalmak isteyen kişilerin ev ortamında yapabileceği en iyi teknik çalışmalar practice pad üzerinde gerçekleşmektedir. El hızının ve ritmin geliştirilmesine imkan tanıyan bu alıştırmalar için baget almak yeterli olacaktır.

İyi bir davulcu olabilmenin ana etmenlerinden biri de trampet çalabilmektir. Pratice pad alıştırmaları ile trampet üzerindeki becerilerinizi geliştirebilmektesiniz.

Bateri ritimleri nelerdir?

4/4’lük ve 9/8’lik ritimlerin yaygın olarak kullanıldığı Türk müziğinde 6/8’lik ve 7/8’lik ritim türleri de tercih edilebilmektedir. Parça için oluşturulmak istenen ritim özelliklerine bağlı olarak değişen bu durum, şarkı içerisinde geçen sözlere göre de çeşitlendirilmektedir. Ritim oluşturmanın amacı parçanın akışını sağlamak ve kulak doygunluğu elde etmektir.

Bateriye başlama yaşı nedir?

Davul çalmaya başlamak için belirli bir yaş düzeyi bulunmamaktadır. Ancak süreci olumlu hale getirecek çalışmaların çocukluk döneminden itibaren geçerli olduğu bilinmektedir.

Müzisyenin kendini geliştirme yeterliliğine bağlı olarak değişen bu durum kulağın sesleri ve ritmi ne kadar iyi algıladığıyla da alakalıdır. Bazı müzisyenler erken yaşlarda davul çalmaya yatkın olabildiği gibi bazı kişilerin bu yeteneğin geliştirilmesi için bateri kursuna gitmesi gerekmektedir.