Tulum kursunda neler öğreneceğim?

Sipsi ve parmak tutuş tekniklerinin başlangıç aşamasında öğretildiği kurs kapsamında öncelikli olarak enstrümanın tanıtılması sürecine dahil olacaksınız.

Titremeler, melodik eser çalım teknikleri, hava akışını sağlayabilme çalışmaları, enstrümanın nasıl üfleneceği, ritimler, parmakların enstrüman üzerinde pratik yapabilmesine yönelik çalışmalar, hava dengeleme alıştırmaları, horonlara geçiş çalışmaları gibi eğitim süreçlerine dahil olacağınız kursta belirli yörelere ait parçaları seslendirebilme ayrıcalığına da sahip olacaksınız.

Kurs size, enstrüman hakkında teorik ve uygulamalı çalışmalar sunmakla birlikte kendinizi geliştirebileceğiniz alıştırmalar da yaratmaktadır.

Özellikle evlerinizde çalışabileceğiniz programlarla tulumu profesyonel anlamda icra edebilecek düzeye ulaşabileceğiniz gibi nefesinizi parçalara uygun şekilde ayarlama süreciniz belirli alıştırmalar dahilinde gerçekleşecektir.

Tulum nasıl bir enstrümandır?

Tek oktav özelliği bulunan komalı enstrüman, nefes gerektiren bir çalgı olarak bilinmektedir. Pes sesleri kontrol altına alabilen tulum genellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak tercih edilmektedir. Parmakların ve nefesin bir bütün halinde çalışmasını gerektiren tulum, sipsi yardımıyla çalınmaktadır. 

Dudula, gövde ve navdan oluşan enstrüman, ağırlıklı olarak keçi derisinden elde edilmektedir. Dudula, tulumun şişmesi için kullanılmaktadır. B – si” “A -la” “G –sol olarak akort edildiği bilinen enstrüman günümüzde yörelerine göre farklı desenler içerebilmektedir. 

Gövde kısmında gliserin veya yağ kullanılması, enstrümanın çatlamasını veya kurumasını engellemektedir. Nav kısmı şimşir ağacından yapılan tulumlarda sesler temiz ve güçlü çıkmaktadır. Gövde kısmında deri kullanımı esnasında keçinin 1 yaşından küçük olmamasına özen gösterilmektedir.

Tulum kursu fiyatları

Tulum kursu fiyatları, kursun toplam saat ve süresi, kurs programı, sınıftaki kursiyer sayısı ve kursun diğer özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sayfamızda yer alan kursları inceleyerek tulum kurs fiyatları hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tulum öğrenmek için ne kadar süre kursa gitmeliyim?

Enstrümanı temel düzeyde öğrenebilmek için geçerli olan süre zarfı 1 ay ile 3 ay arasında değişmektedir. Bu değişim, kişisel gayret ve çalışma disiplininizle doğru orantılı olmakla birlikte eğitmenlerinizin verdiği sizin için hazırladığı birebir çalışma programlarını ne kadar uyguladığınızla da ilintilidir.

Enstrümanı öğrenmek kısa bir zaman dilimini kapsasa da iyi tulum çalabilmek için uzun süre çalışmalı ve alanında uzman eğitmenlerden yardım almalısınız.

Tulum çalmak zor mudur?

Tulum, nefes egzersizlerine ve parmak alıştırmalarına dayalı bir enstrüman olması nedeniyle çalma sürecinde çeşitli zorluklar barındırabilmektedir.

Kursların amacı, bu zorlukları aşarak enstrüman hakimiyetinizi güçlendirmek ve sizi horon parçalarını icra edebilmek düzeye ulaştırmaktadır. Bu nedenle tulumun zorluklarını aşabilmek için düzenli olarak çalışmalı ve enstrümanın tüm tekniklerini uygulayacak yeterliliğe sahip olmalısınız.

Tulum kursuna kimler katılabilir?

Tulum kursuna katılmak için belirlenen herhangi bir kriter bulunmamaktadır. Küçük yaştaki çocukların çalabileceği bir estrüman olmayan tulum, bu enstrümana hevesli olan, kendini geliştirmek isteyen ve öğrenim sürecine dahil olmayı hedefleyen herkese kurs olanakları sunmaktadır.

Tulum seçiminde bu alanda profesyonelleşme başarısı göstermiş eğitmenlerden yardım alabilirsiniz.